Plantation Barbados 2011, GIFT
Popis
One-time limitovaná edícia značky Plantation pochádzajúca z tropického Barbadosu. Pre celé Slovensko bolo vyčlenených iba 114 fliaš tohto výnimočného rumu.
Chuť a vôňa
vanilkačokoládahrozienkaorechyovociekvetycitrusové plody |
---|
Plantation Barbados 2011 pochádza z rodiska rumu, kde sa rum produkuje už od roku 1621 - z Barbadosu. Táto edícia bola vyrobená liehovarom The West Indies Rum Distillery iba v množstve 24 sudov a je súčasťou one-time limitovanej kolekcie s názvom "Birds of paradise". Ide o výsledok spolupráce Alexandra Gabriela a Master Blendera WIRD, Dona Benna. Prvotne zreje za tropických podmienok v 200-litrových dubových sudoch po bourbone po dobu 4 a pol roka. Následne zreje za kontinentálnych podmienok taktiež po dobu 4 a pol roka v 350-litrových dubových Ferrand sudoch. Obsah pridaného cukru či karamelu je 0 - 0,1 %.
Brown pelicans
Tohtoročná kolekcia, ktorá nesie názov "Birds of paradise" vzdáva hold prírodným dedičstvám jednotlivých krajín, odkiaľ dané rumy pochádzajú. Táto edícia nadväzuje na predchádzajúce - Fiji 2005 a Jamaica 2003. Pre Barbados sú charakteristické hnedé pelikány, ktoré sú súčasne aj symbolom tejto krajiny. Tento druh je jediný, ktorý na ostrove zostal a veľmi rád sa "predvádza" na plytčine pri liehovare, čím zabezpečuje nádherné výhľady pre zamestnancov pri vychutnávaní si obeda.
Farba: Jantárová.
Vôňa: Spočiatku je možné cítiť drevité a korenisté tóny, predovšetkým škoricu a zázvor, neskôr sa stáva ovocnejšou s hrozienkami, slivkami a citrusovou kôrou. Je doplnená orieškami a mandľami v pozadí.
Chuť: Začiatok je jemný a veľmi ovocný, hrozienka, orechy, neskôr je silnejšia a suchšia, tóny čokolády, karamelu, vanilky, muškátového oriešku, kvetov, doplnená o kôru citrusov.
Zakončenie: Dlhé, tóny sliviek, orieškov, čokolády a korenia.
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Články
#AlkoOkoloSveta | Zastávka č. 5: Karibik
Plantation Rum sa mení na Planteray Rum!
Nový názov vzdáva hold výnimočnému rumu vyrábaného z cukrovej trstiny a živeného slnečnými lúčmi. Táto zmena potvrdzuje sľub zachovať výnimočný rum, ktorý ste si vždy vážili. Rovnaká vynikajúca chuť, rovnaká odbornosť, teraz ako Planteray.