Isautier Alfred 12 Y.O., GIFT
Popis
Výborný 12-ročný rum z ostrova Reunion, ktorý vzdáva hold Alfredovi Isautierovi, ktorý v roku 1910 vytvoril unikátny trojuholníkový tvar ich fliaš.
Chuť a vôňa
pomarančkoreniedrevokaramelorechytanínyčučoriedka |
---|
Isautier Alfred 12 Y.O. je súčasťou limitovanej edície troch rumov značky Isautier, ktoré nesú mená významných historických postáv spojených s touto značkou. Alfred Isautier, ktorému je zasvätená táto verzia, po jeho nástupe do pozície riaditeľa destilérie začal rozsiahlu modernizáciu. Tá zahŕňala inštaláciu column stillu, využívanie vylisovanej cukrovej trstiny ako paliva pre výrobu energie, a tiež vytvoril unikátny trojuholníkový tvar fľaší, ktorými je značka Isautier známa.
Rum bol destilovaný z melasy v roku 2005 za pomoci column stillu. Úvodné mesiace zrenia strávil v panenských sudoch, neskôr zrel v sudoch po koňaku. Celková doba zrenia predstavuje 12 rokov v tropických podmienkach ostrova Reunion.
Vôňa: Drevo, ovocie, taníny, celé korenie. Po chvílke v pohári je dominantné dubové drevo, korenie, marmeláda a pomaranč.
Chuť: V úvode jemne drevitá a karamelizovaná s doplnkom orechových tónov. Neskôr sa presúva viac do minerálnej stránky, dreveného uhlia, čiernej kávy, vlašských orechov opečených na priamom ohni. Nájdete tu ale aj metalické, takmer až medené tóny doplnené o červený pomaranč.
Záver: Meď, horký pomaranč, čučoriedka, decht.
O značke Isautier
Isautier je nezávislá destiléria vlastnená rodinou Isautierovcov už viac ako 170 rokov. Od jej založenia v roku 1845 zásobovala Európu, ale aj Ameriku kvalitným rumom z ostrova Reunion. Na ich výrobu sa aktuálne využíva 300 hektárov polí s cukrovou trstinou, ktorá čerpá svoje špecifické vlastnosti vďaka vulkanickej pôde ostrova.
Destiléria vyrába tradičný melasový rum, ale aj rhum agricole. Trstinová šťava obvykle prechádza 35 hodinovou fermentáciou, pričom melasa je fermentovaná o niečo kratšie: 22 hodín. Na destiláciu je využívaná stĺpová metóda (column still). Zaujímavosťou je, že destilácia prebieha iba počas zberu trstiny, teda od augusta do decembra.
Sklad so sudmi ťaží z extrémne teplej a vlhkej klímy ostrova Reunion, čo sa odráža na vysokej interakcii rumu s drevom. Prvých 24 mesiacov zrenia prebieha vždy v nových panenských sudoch, následne je rum presunutý do starších ex-cognac alebo ex-rum sudov. V niektorých prípadoch nasleduje aj tretie zrenie.
Zásadnou zmenou bol príchod enológa menom Mathieu Cosse, ktorý sa v roku 2005 pridal k značke Isautier ako odborný pracovník zodpovedný za zvýšenie kvality rumov. Po prejdení všetkých procesov - od pestovania trstiny, cez fermentáciu, až po destiláciu - boli zaradené nové a upravené postupy, ktoré sa odrazili na omnoho kvalitnejších výsledných produktoch.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.