Rum
Rum je v súčasnosti jeden z najobľúbenejších alkoholických nápojov ako vo svete, tak aj na Slovensku. Svoju popularitu si získal aj vďaka tomu, že hneď ako sa z neho napijete, akoby ste sa okamžite presunuli na slnkom zaliatu pláž do Karibiku.…
Rum
Rum je v súčasnosti jeden z najobľúbenejších alkoholických nápojov ako vo svete, tak aj na Slovensku. Svoju popularitu si získal aj vďaka tomu, že hneď ako sa z neho napijete, akoby ste sa okamžite presunuli na slnkom zaliatu pláž do Karibiku. No povedzte, kto by to nechcel zažiť?
KTORÝ RUM SI VYBRAŤ? TMAVÝ ALEBO BIELY?
Pri výrobe rumu je dôležitý druh materiálu, ktorý sa získava z cukrovej trstiny. Na španielskych a britských ostrovoch v Karibiku je napríklad rum tradične destilovaný z melasy, ktorá je vedľajším produktom výroby cukru.
FRANCÚZSKY A KARIBSKÝ RUM
Vo francúzskych karibských ostrovoch sa však namiesto melasy najčastejšie používa šťava z cukrovej trstiny. Krajiny ako Martinik a Guadeloupe sú známe pre výrobu destilátu z cukrovej trstiny, známeho ako rhum agricole, čo vo francúzštine znamená niečo ako "poľnohospodársky rum". Rum sa často robí takým spôsobom, ktorý sa viac podobá destilácii niektorých slávnych francúzskych brandy, ako je Cognac alebo Armagnac, pričom výsledkom je typicky asi 40-50% alebo dokonca vyšší objem alkoholu prípade overproof rumov. Mladšie odrody častokrát poskytnú prenikavú, bylinkovú chuť, zatiaľ čo staré odrody (často zrejúce v sudoch z koňaku) ponúkajú jemnosť a komplexnosť, rovnako ako každý jemný starý destilát.
RUM a HISTÓRIA JEHO POMENOVANIA
V Karibiku, ale aj v iných svetových oblastiach má pestovanie cukrovej trstiny dlhú tradíciu, siahajúcu niekoľko storočí dozadu a tak je logické, že samotný názov tohto skvelého nápoja má vo svete rôzne podoby. Španieli mu hovoria Ron, Francúzi Rhum a väčšina ostatných národov, samozrejme Slovákov nevynímajúc, aj Rum. Keď sa pozrieme na pôvod slova rum, existuje niekoľko teórií, ako názov vznikol. Asi najpresvedčivejšia je, že ide o skrátenú verziu slova "rumbullion" - čo v preklade znamená veľký rozruch a hluk, čo môže ísť ruka v ruke s násilnou a dramatickou históriou rumu. Iné teórie hovorili, že rum v preklade znamená "zabiť diabla". My sa však prikláňame k prvej variante.
BIELY RUM
Rumy sa rozdeľujú nielen podľa krajiny pôvodu, ale aj podľa spôsobu zrenia a farby. Biely rum zreje väčšinou pomerne krátko, alebo dokonca vôbec. Klasika ako Havana Club je ostrá, prenikavá výborne si ju vychutnáte v kokteiloch. Ak by ste chceli vyskúšať biely rum vyššej kategórie, odporúčame Diplomático Planas. Ten je určený na priame vychutnávanie a nie výhradne do miešaných koktejlov.
TMAVÝ RUM
Pre tých, ktorí chcú zažiť naozajstný pôžitok, je tu však tmavý rum. Tieto môžu byť mimoriadne rafinované a chutné, vďaka tropickej povahe podnebia. Horúce počasie umožňuje, aby sa karibské rumy dozrievali zvlášť rýchlo - až trikrát rýchlosťou škótskej whisky. V tomto ohľade môže byť pri správnej zhode okolností 15-ročný rum ekvivalentom 45-ročnej whisky.
Vybrali sme pre vás top 5 rumov, ktoré chutia nám a myslíme si, že ich oceníte aj vy:
Prečítajte si napríklad aj o najdrahšom rume na svete.