Isautier Louis & Charles Edition Spéciale, GIFT
Popis
Špeciálna limitovaná edícia rumu z ostrova Reunion, ktorá čerpá svoju hĺbku z blendu veľmi starých rumov.
Chuť a vôňa
koreniesušené ovocieorechycitrusové plodytropické ovocietaníny |
---|
Isautier Louis & Charles Edition Spéciale je limitovaná edícia vydaná ako pocta dvom bratom Isautierovcom, ktorí založili destilériu Isautier v roku 1845. Tento rum reflektuje vysokú úroveň know-how master blendera značky.
Rum je prezentovaný v netradičnej sklenenej fľaši s trojuholníkovou podstavou, ktorá mu dodáva na výnimočnosti. Či už si ho vystavíte doma, alebo podarujete ako darček, tento rum svojim vzhľadom na seba určite strhne pozornosť.
Vo fľaši nájdete blend dvoch zložiek - tradičného melasového rumu a taktiež rumu typu agricole, ktorý je vyrobený zo šťavy z cukrovej trstiny. Tieto zložky sú zastúpené v pomere 1:1, teda rovnaké množstvo melasového aj agricole rhumu. Najmladšia zložka blendu má 14 rokov, najstaršia 22 rokov. Prvotné zrenie prebiehalo v panenských sudoch vyrobených z francúzskeho dubu, neskôr bol rum premiestnený do sudov označených ako "fûts roux".
Vôňa: Orechy a ovocie vo viacerých podobách - zrelé, exotické, aj sušené. Pomedzi ne nájdete aj citrusy a ľahký náznak bieleho korenia.
Chuť: Veľmi príjemná a plná rôznych chutí. Oxidované víno, orechy, cukrová trstina, staré kôstkové ovocie. Ľahké taníny. Prítomná je ale tiež "zelená" a svieža stránka agricole rhumu.
Záver: Mierne náznaky spálených tónov. Vkusná pikantnosť a stredne dlhé trvanie dochuti.
O značke Isautier
Isautier je nezávislá destiléria vlastnená rodinou Isautierovcov už viac ako 170 rokov. Od jej založenia v roku 1845 zásobovala Európu, ale aj Ameriku kvalitným rumom z ostrova Reunion. Na ich výrobu sa aktuálne využíva 300 hektárov polí s cukrovou trstinou, ktorá čerpá svoje špecifické vlastnosti vďaka vulkanickej pôde ostrova.
Destiléria vyrába tradičný melasový rum, ale aj rhum agricole. Trstinová šťava obvykle prechádza 35 hodinovou fermentáciou, pričom melasa je fermentovaná o niečo kratšie: 22 hodín. Na destiláciu je využívaná stĺpová metóda (column still). Zaujímavosťou je, že destilácia prebieha iba počas zberu trstiny, teda od augusta do decembra.
Sklad so sudmi ťaží z extrémne teplej a vlhkej klímy ostrova Reunion, čo sa odráža na vysokej interakcii rumu s drevom. Prvých 24 mesiacov zrenia prebieha vždy v nových panenských sudoch, následne je rum presunutý do starších ex-cognac alebo ex-rum sudov. V niektorých prípadoch nasleduje aj tretie zrenie.
Zásadnou zmenou bol príchod enológa menom Mathieu Cosse, ktorý sa v roku 2005 pridal k značke Isautier ako odborný pracovník zodpovedný za zvýšenie kvality rumov. Po prejdení všetkých procesov - od pestovania trstiny, cez fermentáciu, až po destiláciu - boli zaradené nové a upravené postupy, ktoré sa odrazili na omnoho kvalitnejších výsledných produktoch.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.