Isautier Antoinette 14 Y.O., GIFT
Popis
14-ročný rum z ostrova Reunion, ktorý vzdáva hold prvej ženskej riaditeľke destilérie Isautier menom Antoinette Isautier.
Chuť a vôňa
dymdubvanilkakarameltropické ovociebylinkykaramelizované orieškyspálené drevo |
---|
Isautier Antoinette 14 Y.O. je výborný melasový rum vydaný v rámci limitovanej edície oslavujúcej dôležité historické postavy v rámci histórie značky. Antoinette Isautier bola prvá ženská riaditeľka destilérie Isautier, ktorá svojou cieľavedomosťou dosiahla rozšírenie ich rumov po viacerých krajinách sveta.
Rum je prezentovaný v netradičnej sklenenej fľaši s trojuholníkovou podstavou, ktorá mu dodáva na výnimočnosti. Či už si ho vystavíte doma, alebo podarujete ako darček, tento rum svojim vzhľadom na seba určite strhne pozornosť.
Tento rum bol destilovaný v roku 2004 z melasy pomocou kontinuálnej destilácie (column still). Následne strávil od 8 do 14 mesiacov v panenských dubových sudoch. Potom bol presunutý do sudov po koňaku, kde zrel až kým nedosiahol vek 14 rokov. Rovnako, ako aj pri iných rumoch značky Isautier, aj tu platí, že celá dĺžka zrenia prebiehala v tropických podmienkach ostrova Reunion, konkrétne v pivniciach Saint-Pierre.
Vôňa: Dubové drevo, sušené bylinky, hrozno. Neskôr sa objavujú tóny karamelizovaných orechov, spáleného dubového dreva, ale aj vanilky a pomarančovej kôry.
Chuť: Intenzívna a silná. Orechy, náznak dymovosti, karamel a metalické podtóny. Trocha herbálnych tónov v pozadí, ktoré sú podporené zvláštnymi medicinálnymi chuťami, skoro až ako pri rašelinovej whisky.
Záver: Dymový, cereálny, tropické ovocie, karamel.
O značke Isautier
Isautier je nezávislá destiléria vlastnená rodinou Isautierovcov už viac ako 170 rokov. Od jej založenia v roku 1845 zásobovala Európu, ale aj Ameriku kvalitným rumom z ostrova Reunion. Na ich výrobu sa aktuálne využíva 300 hektárov polí s cukrovou trstinou, ktorá čerpá svoje špecifické vlastnosti vďaka vulkanickej pôde ostrova.
Destiléria vyrába tradičný melasový rum, ale aj rhum agricole. Trstinová šťava obvykle prechádza 35 hodinovou fermentáciou, pričom melasa je fermentovaná o niečo kratšie: 22 hodín. Na destiláciu je využívaná stĺpová metóda (column still). Zaujímavosťou je, že destilácia prebieha iba počas zberu trstiny, teda od augusta do decembra.
Sklad so sudmi ťaží z extrémne teplej a vlhkej klímy ostrova Reunion, čo sa odráža na vysokej interakcii rumu s drevom. Prvých 24 mesiacov zrenia prebieha vždy v nových panenských sudoch, následne je rum presunutý do starších ex-cognac alebo ex-rum sudov. V niektorých prípadoch nasleduje aj tretie zrenie.
Zásadnou zmenou bol príchod enológa menom Mathieu Cosse, ktorý sa v roku 2005 pridal k značke Isautier ako odborný pracovník zodpovedný za zvýšenie kvality rumov. Po prejdení všetkých procesov - od pestovania trstiny, cez fermentáciu, až po destiláciu - boli zaradené nové a upravené postupy, ktoré sa odrazili na omnoho kvalitnejších výsledných produktoch.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.