Plantation XO + Grande Reserve + Original Dark + 6 x pohár zadarmo
V sete nájdete 4 produkty
Plantation Rum začiatkom roka 2024 zmenil svoj názov na Planteray Rum. Zatiaľ sa ich rumy dajú kúpiť s pôvodným názvom, čoskoro však na trhu nájdete fľaše s novým nápisom Planteray.
Plantation XO 20th Anniversary sa stal najpredávanejším rumom v našom e-shope za rok 2023.
Planteray Rum vytvoril XO 20th Anniversary na oslavu 20. výročia Alexandra Gabriela ako hlavného mixéra značky. Tím Planteray, inšpirovaný jeho láskou k historickým technikám výroby rumu a kreatívnym vkusom, vybral v našich pivniciach len ten najlepší, extra starý 100% barbadoský rum a na jeho počesť vytvoril úplne jedinečnú zmes. Toto majstrovské dielo pre Master Blendera robí hrdým a ukazuje hĺbku a komplexnosť barbadoského rumu. Planteray XO 20th Anniversary zdobí tie najlepšie stoly na celom svete a bolo ocenených viac ako 55 medailami za výnimočnosť.
Chuťové vlastnosti Planteray XO 20th
Očarí vás ohromujúca ovocná vôňa, ktorá postupne prechádza až do kvetinovej arómy. Po niekoľkých minútach, čo rum necháte chvíľu vydýchnuť ucítite vanilku, kakao a mliečnu čokoládu. Na jazyku sa vám začne rozplývať chuť škorice prekladaná výraznou cukrovou trstinou a maslovým keksíkom, ktorú dopĺňa spomínané kakao a vanilka. Zakončenie je stredne dlhé a iba čiastočne sladké. Rum si udržiava konštantnú kvalitu napriek zvýšenej produkcii a dopytu po ňom.
Farba: Jantárovo-zlatá.
Aróma: Náznak pikantného dubového dreva, guava, kokos, banány, maslový keksík.
Chuť: Začiatok je výrazne krémový, postupne prechádza do vanilky a karamelu.
Zakončenie: Stredne dlhé a jemné. Karamel a vypálený dub.
OCENENIA
Destiláty Business Rum a Cachaça Masters 2023 – Master
Beverage Testing Institute 2023 – Gold
Bevergae Testing Institute 2022 – Zlatá
svetová súťaž destilátov v San Franciscu 2022 – Double Gold Spirits
Spirits Business Rum a Cachaça Masters Gold Rum Premium
Technologické parametre
Obsah alkoholu : 40%
Krajina pôvodu: Barbados
Surový materiál: Melasa
Doba fermentácie: 3 až 5 dní
Destilácia: Dvojitý stĺp a Pot Still (Old Gregg's)
Starnutie: Zmes veľmi starých rumov zrejúcich v rôznych sudoch vrátane nového bieleho dubu, sudov po bourbone, sudoch Ferrand. Každá s rôznymi úrovňami opekania.
Prchavé zlúčeniny: 290g / l
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Rum Planteray Grande Réserve pochádza od majstrov blenderov zo spoločnosti Maison Ferrand. Dostal do vienka zlatú farbu, jedinečne sladkú arómu a chuť, ktorá upúta začiatočníka, ale aj znalci si prídu na svoje. V pohári môžeme cítiť sladkú vôňu tropického ovocia a vanilky. Chuť Planteray Grande Réserve je jemná a medová. Očarí vás bohatou chuťou kandizovaného ovocia v sprievode vanilky a čerstvého ovocia. Delikátna záležitosť.
Grande Réserve je zmesou rôznych rumov z Barbadosu, zrejúcich v bourbonových sudoch v Karibiku a potom jeden rok v juhozápadnom Francúzsku v starých dubových sudoch spoločnosti Maison Ferrand. Jeho bohatá aróma odhaľuje tóny kokosu a vanilky. Vynikajúce aj na priamu degustáciu aj do koktejlov.
Aróma: Karamel, škorica, vanilka, banány.
Chuť: Sladká chuť, pomaranč, korenie, banány.
Záver: Veľmi sladký záver s mierne korenistými tónmi.
Technologické parametre
Pôvod: Barbados
Surový materiál: melasa
Fermentácia: 3 dni
Destilácia: dvojitá column destilácia
Tropické starnutie: 1-3 roky v sudoch z Bourbonu
Kontinentálne starnutie: 1 rok v sudoch Ferrand
Obsah pridaného cukru: 16 g / l
Barbados
Príbeh rumu sa začína na Barbadose, ktorý je kolonizovaný Anglickom. Od roku 1627 bol Barbados pôvodcom pestovania cukrovej trstiny v Karibiku. Rum si získal srdcia ostrovných námorníkov, neskôr anglických námorníkov. Legenda hovorí, že keď sa námorníci vrátili do Anglicka, ponúkli rum ako darček, aby dokázali, že skutočne prekročili oceán. Nesporným rodiskom rumu je Barbados ostrov posiaty veternými mlynmi, ktoré sa používali na drvenie cukrovej trstiny pre extrahovanie šťavy. Cukrovarnícky priemysel klesá, ale ostrov naďalej produkuje vynikajúce rumy, ktoré sa vyznačujú tradičnými miestnymi metódami. Špeciálna fermentačná technika prepožičiava miestnym liehovarom bohaté a aromatické arómy.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Zmes 1-3 ročných twin column a pot still rumov z Barbadosu, rodiska rumu a 10-15 ročného pot still funku riadeného jamajského rumu. Produkuje bohatý, intenzívny a hladký rum s neuveriteľnou štruktúrou, vďaka čomu je ideálnym spoločníkom pre klasické starnuté rumové koktaily aj samostatné pitie.
Vôňa: Klinček, pečená višňa, škorica, , čierny čaj, drevitá.
Chuť: Ovocná, biele hrozienka, sušený ananás, korenená paprika
Záver: Suchý a ovocný
Ocenenia: Beverage Testing Insitute - 2023 - Gold Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 93 Points - Great Value
Bartenders Brand Awards - 2022 - Taste & Value Gold
San Francisco World Spirits Competition - 2022 - Double Gold
Barbados
Technologické parametre:
Pôvod: Barbados a Jamajka
Surový materiál: Melasa
Fermentácia: Barbados: 72 hodín
Jamajka: 2 týždne
Destilácia: Barbados: Twin Column and Pot Still
Jamajka: Pot Still (John Dore)
Starnutie: Zmes Barbadosu vo veku 1 až 3 roky sa zmieša s jamajský pot stillom vo 10 až 15 rokov.
Množstvo pridaného cukru: 15 g / l
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáži (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Články
10 najpredávanejších rumov za rok 2023
Plantation Rum sa mení na Planteray Rum!
Nový názov vzdáva hold výnimočnému rumu vyrábaného z cukrovej trstiny a živeného slnečnými lúčmi. Táto zmena potvrdzuje sľub zachovať výnimočný rum, ktorý ste si vždy vážili. Rovnaká vynikajúca chuť, rovnaká odbornosť, teraz ako Planteray.