Plantation Trinidad 2009, GIFT
Popis
One-time limitovaná edícia rumu značky Plantation pochádzajúca z Trinidadu.
Po Fidži, Jamajke, Barbadose a Peru je pokračuje edícia ročníkových rumom „Birds of Paradise“ so zastávkou v Trinidade. Táto séria bola vyrobená v množstve iba 24 sudov.
Chuť a vôňa
ovociemandlepikantnosť |
---|
Po Fidži, Jamajke, Barbadose a Peru je pokračuje edícia ročníkových rumom „Birds of Paradise“ so zastávkou v Trinidade. Táto séria bola vyrobená v množstve iba 24 sudov.
Alexandre Gabriel a Andrew Hassell, generálny riaditeľ spoločnosti West Indies Rum Distillery, symbolického liehovaru na Barbadose, ktorý je domovom rumov Plantation, zdieľajú vášeň pre tradíciu a inováciu. Spoločne objavili metódy predkov a preskúmali rôzne rumové kultúry. Pri návšteve Trinidadu vznikol nápad na limitovanú edíciu Plantation Trinidad 2009, 12-ročný rum vybraný z pivníc spoločnosti Trinidad Distillers Limited.
Tento vynikajúci rum prvýkrát zrel 11 rokov v 200-litrových sudoch po bourbone v pivniciach trinidadskej pálenice, ktoré boli postavené výhradne z červených tehál. Okrem svojej estetickej príťažlivosti umožňujú tehly udržiavať chladnú teplotu a v dôsledku toho majú lepšiu kontrolu nad starnutím eaux-de-vie. Plantation Trinidad 2009 bol potom ošetrený na ďalšie ročné obdobie starnutia v Javrezaci vo francúzskom regióne Charente v 400-litrových sudoch z francúzskeho dubu od spoločnosti Maison Ferrand.
Aróma: Ponúka príjemnú vôňu vanilky, karamelu, kávových zŕn, a kandizovaného ovocia.
Chuť: Veľmi hustá a štruktúrovaná. Zvádza tiež svojou silou, hĺbkou a zložitosťou. Prevládajú ovocné tóny s mierne pikantnými tónmi.
Záver: Jemne štipľavý a ovocný, prevládajú mandle a decentná horkosť.
Edícia The Birds of Paradise
Na zdôraznenie výnimočného charakteru zbierky vintage rumov pochádzajúcich z inšpirujúcich spoluprác, Plantation Rum vzdáva hold regiónu každej krajiny s témou Birds of Paradise. Na etiketách fliaš sú hrdo označené symbolické a pôvodné vtáky každého národa. Etiketu rumu Plantation Trinidad 2009 zdobí národný vták Trinidadu, ibis červený.
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Články
Report z pivníc Plantation: ochutnali sme rum priamo zo sudu!
Plantation Rum sa mení na Planteray Rum!
Nový názov vzdáva hold výnimočnému rumu vyrábaného z cukrovej trstiny a živeného slnečnými lúčmi. Táto zmena potvrdzuje sľub zachovať výnimočný rum, ktorý ste si vždy vážili. Rovnaká vynikajúca chuť, rovnaká odbornosť, teraz ako Planteray.