Plantation Isle of Fiji + Xaymaca + Barbados 5 Y.O. + 6 x pohár zadarmo
V sete nájdete 4 produkty
Vyskúšajte vyšší rad a spoznajte ešte lepšiu chuť
Od nedotknutých lagún až po sviežu džungľu, Plantation Isle of Fiji je ódou na krásu ostrovov Fidži. Tento lahodný rum sa vyrába pomocou tradičných techník a miestnej fidžijskej cukrovej trstiny, ktorá ťaží z jednej z najčistejších vôd na zemi a zo sopečnej pôdy, čo vedie k vysokej kvalite cukrovej trstiny. Prvýkrát zrejúci v tomto tropickom podnebí v sudoch po bourbone, ktorý dodáva rumu komplex a exotické aromatické tóny; rum sa potom plaví na juhozápad Francúzska na druhé zrenie v sudoch po koňaku Ferrand. Táto metóda dvojitého starnutia spojená s fidžijským know-how vytvára rum s teplými tónmi exotického ovocia a hrozienok.
Farba: Zlatá.
Vôňa: Intenzívna, melasa, hrušky, čerstvé ovocie, jemný náznak korenia, jablko, banán, egreš, muškátový oriešok, vanilka, jemné dymové tóny.
Chuť: Bohatá, ovocná, tóny vanilky, med, zázvor, sušené slivky, kokos, hrozienka.
Zakončenie: Dlhé, ovocné, banán, bourbon, korenie.
Ocenenia:
The Spirits Business Rum and Cachaca Masters - 2023 – Master
Beverage Testing Institute - 2023 – Gold
Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 93 Points - Great Value
Technické parametre:
Kategória: Signature Blends
ABV: 40 % alk./obj.
Pôvod: Rum Co. z Fidži
Surovina: Melasa
Fermentácia: 4 až 5 dní
Destilácia: Pot a Column Still
Tropické zrenie: Bourbon sudy
Kontinentálne zrenie: Sudy po koňaku Ferrand
Prchavé zlúčeniny: Y 232 g/hl AA
Estery: 42 g/hl AA
Pridaný cukor: 16 g/l
Karamel z trstinového cukru: Medzi 0 % a 0,1 %
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Autentický jamajský pot still, je známy svojimi vôňami a chuťou prezretého banánu a flambovaného ananásu, miestne nazývaného „Rum Funk“. S rumom Plantation Xaymaca Special Dry sa ponoríme do ikonickej kultúry, ktorá je pre jamajský rum jedinečná, a prijmeme komplexné chute prezretého exotického ovocia s takmer „živočíšnou intenzitou“. Tieto rumy, ktoré najprv dozrievali na Jamajke, aby zažili tropické podnebie, sa potom prepravujú loďou na juhozápad Francúzska na obdobie kontinentálneho starnutia. Tento rum je poctou tejto kultúre predkov rumu a ostrovu Jamajka.
Aróma: Veľmi komplexná, mierne dymová, náznaky byliniek, vanilka, banány, pomaranč, zrelý ananás.
Chuť: Suchá, kvetinová, ovocná, marhule, broskyne, ananás, biele hrozno, kokosové mlieko korenie, orechy.
Plantation Xaymaca Special Dry je vynikajúci degustačný rum, ktorý si môžete vychutnať priamo, alebo s kockou ľadu, prípadne s pár kvapkami čistej vody.
Ocenenia:
New Orleans Spirits Awards 2024 – Best
of Category / Gold Medal
The Spirits Business Rum and Cachaça
Masters - 2024 – Gold
IWSC - 2023 - 98 Points -Gold Outstanding
Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 96 Points -
Finalist - Great Value - Top 100 Spirits
Technické parametre:
ABV: 43 % alk./obj.
Povôd: Jamajka, Clarendon Distillery Ltd. & Long Pond Distillery
Surovina: Melasa
Fermentácia: 1 a 3 týždne
Destilácia: 100% Pot Still (Vendome) – Clarendon Distillery Ltd. 100% Pot Still (John Dore) – Long Pond Distillery
Tropické zrenie: Sudy po bourbone
Kontinentálne zrenie: Sudy Ferrand
Prchavé zlúčeniny: 312 g/hL AA
Estery: 156 g/hL AA
Pridaný cukor: 0 g/l
Karamel z trstinového cukru: E150A (% OBJEMU) Medzi 0 % a 0,1 %
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Plantation (po novom Planteray) 5 Years Rum, destilovaný v West Indies Rum Distillery, je ukážkou dokonalosti barbadoského rumu, založená v roku 1893 na perleťovo bielych pieskoch Brighton Beach si zachovala bohatú históriu výroby barbadoského rumu vďaka archívom a zariadeniam, ktoré siahajú viac ako storočie do minulosti. Tento rum je zmesou barbadoských rumov z West Indies Rum Distillery Pot and Column Stills, zrejúcich v sudoch po bourbone na brehoch Karibského mora a potom jeden rok na juhozápade Francúzska v sudoch po koňaku Ferrand.
Aróma: Vo vôni cítiť tabak, hrozienka, čokoládu, vanilku.
Chuť: Horkosladká, opečený toast, opečené sadové ovocie.
Záver: Stredne dlhý, čokoládový.
Ocenenia:
Beverage Testing Institute - 2023 – Gold
Ultimate Spirits Challenge - 2023 - 93 Points - Great Value
Technologické parametre
ABV:40 % alk./obj.
Pôvod: Barbados - West Indies Rum Distillery
Fermentácia: 3 až 4 dni
Destilácia: Dvojstĺpcový a Pot Still (Old Gregg's)
Tropické zrenie: 3 roky v sudoch po bourbone
Kontinentálne zrenie: 2 roky v sudoch Ferrand
Prchavé zlúčeniny: 160 g/hl AA
Obsah pridaného cukru:16 g/l
Karamel z cukrovej trstiny: Medzi 0 % a 0,1 %
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 - 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Recenzie a hodnotenie
Plantation Rum sa mení na Planteray Rum!
Nový názov vzdáva hold výnimočnému rumu vyrábaného z cukrovej trstiny a živeného slnečnými lúčmi. Táto zmena potvrdzuje sľub zachovať výnimočný rum, ktorý ste si vždy vážili. Rovnaká vynikajúca chuť, rovnaká odbornosť, teraz ako Planteray.