Plantation Fiji 2009: séria zberateľských rumov pokračuje
Zberatelia, zbystrite pozornosť! Na tretej zastávke rumovej cesty okolo sveta so značkou Plantation spúšťame kotvy v Tichom oceáne. Master blender rumov Plantation, Alexandre Gabriel, predstavuje najnovší prírastok do limitovanej edície Under the Sea: rum pochádzajúci z ostrovného štátu Fidži, ktorého sa celkovo vyrobilo iba 25 sudov!
Plantation Fiji 2009 vystupuje spomedzi ostatných rumov z tejto krajiny vďaka svoju extravagantnému ovocnému profilu. Práve táto netradičná chuť z neho robí ozajstnú rumovú špecialitu, ktorá by nemala ujsť nijakému rumovému nadšencovi. Obzvlášť, keď vezmeme do úvahy, že tento rum je striktne limitovaná jednorazová edícia, ktorej výroba sa už nebude nikdy opakovať.
Vzácna perla z Pacifiku
Štát Fidži tvorí skupina vulkanických ostrovov uprostred Tichého oceánu, ktoré sú známe svojimi krásnymi vrchmi pokrytými hustými lesmi, tropickými plážami a krištáľovo čistým tyrkysovým morom. Tento malý raj na zemi je domovom destilérie Rum Co. of Fiji, jednou z najlepších destilérií mimo tradičnej rumovej oblasti v Karibiku. Práve tu bol vyrobený aj tento výnimočný rum s veľkou aromatickou silou, ktorá by sa mohla porovnávať s preslávenými jamajskými rumami.
Život pod hladinou
V nadväznosti na vráskavca dlhoplutvého z rumu Plantation Panama 2008 a lamantína karibského na Plantation Jamaica 2007, najnovší rum z tejto série Plantation Fiji 2009 prezentuje ďalšieho ikonického podmorského živočícha. Tentokrát však ide o omnoho pestrofarebnejšie zviera. Amphirion Barberi, ľudovo nazývaný aj klaun, je krásna podmorská ryba, ktorá sa hojne vyskytuje na bohatých koralových útesoch v blízkosti Fidži. Voľba hlavnej hviezdy na etikete bola teda viac než jasná.
Rum Plantation Fiji 2009
Vo fľaši rumu Plantation Fiji 2009 sa k vám dostane výnimočný rum vyrobený poctivou prácou skúsených master blenderov. Tropická klíma a vulkanická pôda na Fidži poskytuje skvelé podmienky pre kultiváciu cukrovej trstiny odrody mana, ktorá je ručne zbieraná miestnymi farmármi.
Po fermentácii, ktorá trvá 4 - 5 dní bola melasa destilovaná v tradičných medených pot stilloch. Práve vďaka tejto destilácii má rum Fiji 2009 intenzívny a expresívny profil, ktorý ho odlišuje od ostatných fidžijských rumov. Tie sú totiž tradične fľašované ako blend viacerých destilačných metód.
Tento rum je jedným z prvých pokladov vytvorených pod drobnohľadom master blendera menom Liam Costello, ktorý je dlhoročným priateľom Alexandra Gabriela. Práve títo dvaja rumoví veteráni vybrali malú várku 25 sudov, ktoré tvoria túto limitovanú edíciu. Aby bol dokončený typický chuťový profil rumov Plantation, po 10-ročnom zrení na Fidži bol rum uložený ešte na dodatočné 3 roky vo francúzskych pivniciach Maison Ferrand, kde zrel v sudoch po koňaku Ferrand.
Bohatá aróma a chuť plná tropického ovocia
Vo vôni rumu Plantation Fiji 2009 nájdete spočiatku náznaky čerstvého pečiva, toastov a mandlí, ktoré sa neskôr vyvinú do zaujímavých rastlinných, bylinných tónov. Tie následne uvoľnia cestu záplave tropického ovocia, najmä banánov.
Samotná chuť je veľmi svieža a vyvážená, dominujú tóny horkého pomaranča, grapefruitu a ďalších tropických plodín, ktoré následne odhalia svoju skrytú pikantnosť. Po prehltnutí nasleduje dlhý záver, ktorý je opäť pomerne pikantný s extrémne sviežimi mentolovými tónmi.
Keďže rumy z limitovaných edícií od Plantation sa u nás nikdy príliš dlho neohrejú, odporúčame s kúpou tejto novinky zbytočne neváhať. Kliknite na tlačidlo nižšie a uchmatnite si svoj kúsok, pokým je na sklade. Po vypredaní sa totiž jeho výroba už nikdy nezopakuje.