Isautier 10 Y.O., GIFT
Popis
10-ročný rhum agricole z exotického afrického ostrova Reunion, ktorý dozrieval v sudoch vyrobených z francúzskeho dubu.
Chuť a vôňa
pomarančkoreniekaramelsladké drievkomentol |
---|
Isautier 10 Y.O. patrí do základnej ponuky značky Isautier. Vyrobený bol zo šťavy z cukrovej trstiny a zrel minimálne 10 rokov v sudoch z francúzskeho dubu. Tento rum spĺňa legislatívne požiadavky na označenie "rhum agricole".
Vôňa: Po pričuchnutí môžete v rume nájsť mnoho rôznych elementov. V prvom rade je to pomaranč a hrozno. Neskôr je to mix tónov, ktoré sú prítomné aj v chuti, a to sladké drievko, mentol a spálený karamel. V pozadí je tiež vanilka.
Chuť: V chuti sa nachádza už spomínaný mix tónov z vône, ktoré sú doplnené aj prítomnosťou pomaranču a čierneho korenia.
Záver: Dlhý, opäť kombinácia sladkého drievka, spáleného karamelu a mentolu.
O značke Isautier
Isautier je nezávislá destiléria vlastnená rodinou Isautierovcov už viac ako 170 rokov. Od jej založenia v roku 1845 zásobovala Európu, ale aj Ameriku kvalitným rumom z ostrova Reunion. Na ich výrobu sa aktuálne využíva 300 hektárov polí s cukrovou trstinou, ktorá čerpá svoje špecifické vlastnosti vďaka vulkanickej pôde ostrova.
Destiléria vyrába tradičný melasový rum, ale aj rhum agricole. Trstinová šťava obvykle prechádza 35 hodinovou fermentáciou, pričom melasa je fermentovaná o niečo kratšie: 22 hodín. Na destiláciu je využívaná stĺpová metóda (column still). Zaujímavosťou je, že destilácia prebieha iba počas zberu trstiny, teda od augusta do decembra.
Sklad so sudmi ťaží z extrémne teplej a vlhkej klímy ostrova Reunion, čo sa odráža na vysokej interakcii rumu s drevom. Prvých 24 mesiacov zrenia prebieha vždy v nových panenských sudoch, následne je rum presunutý do starších ex-cognac alebo ex-rum sudov. V niektorých prípadoch nasleduje aj tretie zrenie.
Zásadnou zmenou bol príchod enológa menom Mathieu Cosse, ktorý sa v roku 2005 pridal k značke Isautier ako odborný pracovník zodpovedný za zvýšenie kvality rumov. Po prejdení všetkých procesov - od pestovania trstiny, cez fermentáciu, až po destiláciu - boli zaradené nové a upravené postupy, ktoré sa odrazili na omnoho kvalitnejších výsledných produktoch.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.