Ferrand Cognac Renegade Barrel N°4: Limitovaná edícia, ktorá prepisuje pravidlá koňaku

Ferrand Cognac Renegade Barrel N°4: Limitovaná edícia, ktorá prepisuje pravidlá koňaku

Ferrand Renegade Barrel N°4 – Unikátna kombinácia kontinentálneho a tropického zrenia

V svete prémiových destilátov existujú edície, ktoré posúvajú hranice tradičných výrobných metód a stávajú sa zberateľskými klenotmi. Ferrand Cognac Renegade Barrel N°4 je jedným z takýchto výnimočných kúskov. Tento limitovaný koňak (len 550 fliaš na svete, z toho iba 6 na Slovensku!) spája francúzske remeslo s tropickým zrením v Karibiku a prináša chuťový zážitok, aký v kategórii koňakov len tak nenájdete.

V čom tkvie výnimočnosť Ferrand Renegade Barrel N°4?

História tohto unikátneho koňaku sa začína destiláciou v roku 2014 v regióne Grande Champagne, ktorý je známy produkciou najjemnejších eaux-de-vie (destilátov, v doslovnom preklade voda života). Následne dozrieval v tradičných pivniciach v Cognacu, no jeho príbeh pokračoval veľmi netradičným smerom. Master blender Alexandre Gabriel ho poslal do karibského Barbadosu, kde dozrieval v extrémne vlhkom a horúcom prostredí, v pivniciach Stade’s West Indies Rum Distillery.

Táto unikátna dvojfázová metóda starnutia (kontinentálne + tropické) umožnila, aby koňak získal bohaté ovocné tóny, intenzívnejšiu koncentráciu aróm a komplexnosť, ktorú v tradičných koňakoch nenájdete. Tropické prostredie spôsobilo výraznejší “angel’s share” (strata odparovaním) až 10 % ročne, čo zvýraznilo chuťový profil.

Pridajte si tento klenot do zbierky.

Gift
0.7 L
46.2%
(0 recenzií)
Momentálne nedostupné
Cena (s DPH)
195,00 €

Tropické vs. kontinentálne zrenie: Prečo záleží na podnebí?

Proces starnutia destilátov závisí nielen od sudov, ale aj od klimatických podmienok. Kontinentálne zrenie, typické pre oblasť Cognacu, prebieha v miernom podnebí s nižšou vlhkosťou. Výsledkom je pomalší proces oxidácie a interakcie s drevom, ktoré dodávajú alkoholu jemnosť, eleganciu a dlhú dochuť.

Naopak, tropické zrenie, aké podstúpil Renegade Barrel N°4 na Barbadose, urýchľuje chemické reakcie medzi drevom a tekutinou. Vysoké teploty (priemerne okolo 30 °C) a extrémna vlhkosť (95 – 100 %) spôsobujú intenzívnejšie odparovanie alkoholu, tzv. angel’s share, ktorý tu dosahuje až 10 % ročne (v porovnaní s 3 % v Cognacu). Tento efekt koncentruje chute, zvýrazňuje ovocné tóny a prináša bohatšiu arómu s výraznejšou hĺbkou.

Práve preto je tropicky zrejúci alkohol vysoko cenený – prináša intenzívnejší chuťový profil v kratšom čase, čo robí z Renegade Barrel N°4 skutočný zberateľský klenot.

Obrázok hore: Sud Ferrand Renegade Barrel N°4 s tímom WIRD na Barbadose (vľavo) a s tímom v Cognacu (vpravo)

Chuťový profil: Ovocný charakter s karibským nádychom

Ferrand Renegade Barrel N°4 ponúka výraznú vôňu broskýň a marhúľ, doplnenú o jemné náznaky orechov, sliviek a vanilky. Na podnebí je príjemne sladký, no zároveň komplexný, s dlhotrvajúcim záverom, ktorý v sebe nesie stopy kandizovaného tropického ovocia a dubových tónov.

Technické údaje:

  • Pôvod: Cognac, Francúzsko
  • Kategória: Single Cru – Grande Champagne
  • Alkohol: 46,2 %
  • Destilácia: Dvojitá destilácia v tradičnom Charentais medenom kotli
  • Odroda hrozna: Ugni-Blanc
  • Zrenie: Najskôr v Cognacu, následne v tropickom prostredí Barbadosu.???? Objavte ďalšie výnimočné koňaky v našej ponuke: Koňak.

Ferrand Cognac: Tradičné remeslo spojené s inováciou

Ferrand Cognac patrí medzi najrešpektovanejšie koňakové domy v oblasti Grande Champagne, kde sa destilácia koňaku odovzdáva už 10 generácií. Od roku 1989 vedie Ferrand Cognac Alexandre Gabriel, ktorý sa preslávil experimentálnym prístupom k zreniu koňakov, čím posunul hranice tradičného remesla.

Okrem Ferrand Cognac pod Maison Ferrand patrí aj oceňovaný Planteray Rum a priekopnícky Citadelle Gin. Všetky produkty spája odhodlanie priniesť unikátne chute a zrenie, ktoré dvíha latku v odvetví prémiových destilátov.

Ďalšie zaujímavé články
Nekomerčné značky ginu, ktoré stoja za vyskúšanie
 · 4 min čítania

Nekomerčné značky ginu, ktoré stoja za vyskúšanie

Gin si v posledných rokoch našiel množstvo obľúbencov aj na Slovensku. Komerčné značky ako Beefeater či Bombay, ktoré sú ľahko dostupné v obchodných sieťach mali možnosť vyskúšať už mnohí. Gin je však veľmi rozmanitý alkohol a stále existuje veľké množstvo…
Prečítať článok
8 Mýtov o rume, ktoré je čas rozbiť
 · 3 min čítania
Rum

8 Mýtov o rume, ktoré je čas rozbiť

Rum - nápoj s dlhou históriou a exotickým pôvodom, ktorý evokuje obrazy tajomných pirátskych lodí, tropických ostrovov a nekončených dobrodružstiev. Vďaka jeho popularite sa okolo neho vytvorilo množstvo mýtov, ktoré však nie vždy zodpovedajú realite. Je…
Prečítať článok