Ferrand Cognac Renegade Barrel N°4: Limitovaná edícia, ktorá prepisuje pravidlá koňaku

Ferrand Renegade Barrel N°4 – Unikátna kombinácia kontinentálneho a tropického zrenia
V svete prémiových destilátov existujú edície, ktoré posúvajú hranice tradičných výrobných metód a stávajú sa zberateľskými klenotmi. Ferrand Cognac Renegade Barrel N°4 je jedným z takýchto výnimočných kúskov. Tento limitovaný koňak (len 550 fliaš na svete, z toho iba 6 na Slovensku!) spája francúzske remeslo s tropickým zrením v Karibiku a prináša chuťový zážitok, aký v kategórii koňakov len tak nenájdete.
V čom tkvie výnimočnosť Ferrand Renegade Barrel N°4?
História tohto unikátneho koňaku sa začína destiláciou v roku 2014 v regióne Grande Champagne, ktorý je známy produkciou najjemnejších eaux-de-vie (destilátov, v doslovnom preklade voda života). Následne dozrieval v tradičných pivniciach v Cognacu, no jeho príbeh pokračoval veľmi netradičným smerom. Master blender Alexandre Gabriel ho poslal do karibského Barbadosu, kde dozrieval v extrémne vlhkom a horúcom prostredí, v pivniciach Stade’s West Indies Rum Distillery.
Táto unikátna dvojfázová metóda starnutia (kontinentálne + tropické) umožnila, aby koňak získal bohaté ovocné tóny, intenzívnejšiu koncentráciu aróm a komplexnosť, ktorú v tradičných koňakoch nenájdete. Tropické prostredie spôsobilo výraznejší “angel’s share” (strata odparovaním) až 10 % ročne, čo zvýraznilo chuťový profil.
Tropické vs. kontinentálne zrenie: Prečo záleží na podnebí?
Proces starnutia destilátov závisí nielen od sudov, ale aj od klimatických podmienok. Kontinentálne zrenie, typické pre oblasť Cognacu, prebieha v miernom podnebí s nižšou vlhkosťou. Výsledkom je pomalší proces oxidácie a interakcie s drevom, ktoré dodávajú alkoholu jemnosť, eleganciu a dlhú dochuť.
Naopak, tropické zrenie, aké podstúpil Renegade Barrel N°4 na Barbadose, urýchľuje chemické reakcie medzi drevom a tekutinou. Vysoké teploty (priemerne okolo 30 °C) a extrémna vlhkosť (95 – 100 %) spôsobujú intenzívnejšie odparovanie alkoholu, tzv. angel’s share, ktorý tu dosahuje až 10 % ročne (v porovnaní s 3 % v Cognacu). Tento efekt koncentruje chute, zvýrazňuje ovocné tóny a prináša bohatšiu arómu s výraznejšou hĺbkou.
Práve preto je tropicky zrejúci alkohol vysoko cenený – prináša intenzívnejší chuťový profil v kratšom čase, čo robí z Renegade Barrel N°4 skutočný zberateľský klenot.
Obrázok hore: Sud Ferrand Renegade Barrel N°4 s tímom WIRD na Barbadose (vľavo) a s tímom v Cognacu (vpravo)
Chuťový profil: Ovocný charakter s karibským nádychom
Ferrand Renegade Barrel N°4 ponúka výraznú vôňu broskýň a marhúľ, doplnenú o jemné náznaky orechov, sliviek a vanilky. Na podnebí je príjemne sladký, no zároveň komplexný, s dlhotrvajúcim záverom, ktorý v sebe nesie stopy kandizovaného tropického ovocia a dubových tónov.
Technické údaje:
- Pôvod: Cognac, Francúzsko
- Kategória: Single Cru – Grande Champagne
- Alkohol: 46,2 %
- Destilácia: Dvojitá destilácia v tradičnom Charentais medenom kotli
- Odroda hrozna: Ugni-Blanc
- Zrenie: Najskôr v Cognacu, následne v tropickom prostredí Barbadosu.???? Objavte ďalšie výnimočné koňaky v našej ponuke: Koňak.
Ferrand Cognac: Tradičné remeslo spojené s inováciou
Ferrand Cognac patrí medzi najrešpektovanejšie koňakové domy v oblasti Grande Champagne, kde sa destilácia koňaku odovzdáva už 10 generácií. Od roku 1989 vedie Ferrand Cognac Alexandre Gabriel, ktorý sa preslávil experimentálnym prístupom k zreniu koňakov, čím posunul hranice tradičného remesla.
Okrem Ferrand Cognac pod Maison Ferrand patrí aj oceňovaný Planteray Rum a priekopnícky Citadelle Gin. Všetky produkty spája odhodlanie priniesť unikátne chute a zrenie, ktoré dvíha latku v odvetví prémiových destilátov.