Čo majú spoločné rum a Britské kráľovské loďstvo?
Ľudia si vyrábali alkohol už od počiatku vekov. Výskumníci odhalili dôkazy destilácie vo vykopávkach z obdobia starej Mezopotámie, výroba vína je dokonca zdokladovaná z ešte starších dôb.
Počiatky rumu ako ho poznáme dnes sú naopak oficiálne datované "iba" pár storočí dozadu. Ako to už býva s množstvom iných vecí v živote, vyzerá to tak, že to najlepšie sme si aj v tomto prípade nechali na koniec. Zaujíma vás história rumu? Vedeli ste, že je veľmi silné puto medzi ním a námorníkmi? V tomto blogu si o týchto témach povieme niečo viac.
Čaká vás lekcia z histórie, ale nebojte sa, nebude to nijaká nudná hodina dejepisu, ktorú poznáte zo škôl! Čítajte ďalej a dozviete sa viac o jednom z najobľúbenejších destilátov na svete.
Stručná história rumu
Prvá zmienka o výrobe rumu v oblasti Karibiku sa datuje do roku 1650. Sme na ostrove Barbados, kde prekvitá obchod s africkými otrokmi a horizonty lemujú plantáže cukrovej trstiny.
Práve otroci zistili, že vedľajší produkt výroby cukru nazývaný melasa sa po fermentácii dá premeniť na alkoholický nápoj. Destilácia vykvasenej melasy odstránila nečistoty a výsledkom bol "rum-bullion" alebo "kill-devil". To boli prvé pomenovania, ktoré rum dostal.
S príchodom nového storočia už bol rum voľbou číslo jedna v takzvanom obchodnom trojuholníku prepájajúcom Európu, Afriku a Ameriku. Z prvej priečky popularity zosadil dovtedy veľmi obľúbené brandy.
Na doplnenie spomenieme aj fakt, že cukrová trstina sa do oblasti Karibiku dostala na ešte lodiach Krištofa Kolumba. Jej prvé vysadenie však neprebehlo na Barbadose, ale na území dnešnej Dominikánskej Republiky. Je teda možné, že Barbados nebol miestom, kde sa vyrobil prvý karibský rum, no tieto dohady prenecháme radšej na historikov.
Obrázok hore: plantáž s cukrovou trstinou v Karibiku
Rum a námorníci: milostná aféra začína
Pred rokom 1655 dostávali námorníci denné prídely piva alebo brandy. Pivo však malo tú nevýhodu, že sa mohlo počas dlhých plavieb pokaziť. Brandy zase vyšlo z módy, a to najmä kvôli pokazeným vzťahom medzi Anglickom a Francúzskom.
Netrvalo dlho a rum sa dostal na hlavné výslnie, keďže sa nekazil a zabral menej miesta, ako sudy s pivom. Zdalo sa, že rum bol pre lode ako stvorený: slúžil ako povzbudenie morálky námorníkov, ochraňoval pred chorobami a bol tiež vítaným ozvláštnením inak monotónneho jedla na mori.
Keďže denné prídely boli vydávané lodným hospodárom v angličtine nazývaným "purser", rum čoskoro získal prívlastok "hospodárov rum" alebo "purser's rum". Toto pomenovanie neskôr zmutovalo na formu "pusser's rum", čo je tiež názov značky rumu, ktorá vyrába rum podľa pôvodného receptu Britského námorného loďstva.
Black Tot Day: posledný prídel rumu
Od spomínaného roku 1655 až do roku 1970 tradícia denných prídelov rumu prežívala. Britskí námorníci boli takí známi svojou konzumáciou grogu s limetovou šťavou, že si vyslúžili ľudovú prezývku "Limeys", čo by sme voľne mohli preložiť ako "limeťáci".
Ako však technológia na palubách vojnových lodí pokročila, bolo zrejmé, že obsluha ťažkých a komplikovaných strojov a pitie rumu nie je dobrá kombinácia.
Preto po zvážení rizík 31. júla 1970 Kráľovské námorníctvo túto 300-ročnú tradíciu ukončilo. Počas dňa, ktorý je dnes známy ako Black tot day, si námorníci navliekli čierne pásky na ruku a užívali si poslednú dávku rumu vydanú námorníctvom.
Námornícky rum Pusser's: tradícia žije naďalej
Tradíciu pravého námorníckeho rumu môžete stále zažiť aj keď sa už na lodiach nevydáva. Je tomu tak vďaka značke Pusser's, ktorej sa podarilo získať pôvodnú receptúru Britského kráľovského loďstva spolu s povolením na pokračovanie vo výrobe. Kúsok tekutej histórie teda môžete mať aj vy doma.
Chcete sa pridať k posádke a zásobiť sa pre vaše vlastné domáce prídely? Kliknite na tlačidlo nižšie a preskúmajte našu kolekciu oceňovaného rumu Pusser's.