BVD Borovička
Popis
Borovička je destilát zo zrelých plodov borievky obyčajnej. Patrí do skupiny ovocných destilátov. Má typickú chuť a arómu po borievkách.
Borovička je destilát zo zrelých plodov borievky obyčajnej. Patrí do skupiny ovocných destilátov. Má typickú chuť a arómu po borievkách.
Rozdiel medzi ginom a bežnou borovičkou?
Základom na výrobu ginu je destilát z rôznych poľnohospodárskych plodín, najčastejšie obilnín, ale v prípade menej kvalitných ginov aj zo zemiakov, kukurice alebo cukrovej repy. Tento destilát je potom ochutený práve borievkou a ďalším korením počas macerovania. U niektorých ginov sa naopak pristupuje k druhotnej destilácií obilného brandy spoločne s olejom z borievky. Holandský gin zvaný Genever potom ešte zreje v sudoch podobne ako napríklad whisky, alebo iné destiláty.
Naproti tomu borovička sa vyrába priamo z jalovcového destilátu. Keďže je však taký destilát pomerne drahý, je následne riedený neutrálnym liehom a vodou. Rovnako ako gin, aj borovička potom približne pol roka zreje, aby potom mohla byť v najlepšej forme fľašovaná. Je pravdou, že takto sa borovička nevyrábala vždy. Jej predchodkyňa pozostávala z nie veľmi dobre chutného zemiakového destilátu, ktorého chuť mal prekryť práve jalovec. To už je však dávna história.
Výroba tradičnej borovičky
1. Zbieranie borievky, čistenie a mletie
2. Fermentácia (kvasenie)
3. Destilácia
4. Rektifikácia (opakovanie destilácie)
5. Borovičkový destilát sa pridá do liehu Tento krok sa pri výrobe BVD nepraktizuje. Borievkový destilát sa zmiešava s obilným destilátom a lesným medom ! Presne tento fakt robí túto borovičku naozaj výnimočnou.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento ovocný destilát ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie ovocné destiláty v našej ponuke.