Akostné víno: Čo to je a ako ho spoznáte?
Pojem akostné víno ste si už určite niekedy všimli či už na etikete vína alebo v jeho popise na akomkoľvek e-shope. Rozmýšľali ste ale niekedy aj nad tým, čo to vlastne znamená?
Ak ste si do košíka pridali akostné víno, znamená to, že ste siahli po najkvalitnejšom type vína. Akostné vína totiž patria do kategórie vín s chráneným označením pôvodu, to znamená, že akostné víno môže byť vyrobené len z hrozna z určitej vinohradníckej oblasti.
Aké podmienky musí vinár splniť, aby bolo jeho víno akostné?
Výrobu a predaj akostného vína na Slovensku upravuje prísna legislatíva a Zákon o vinohradníctve a vinárstve. Vinári musia splniť viacero podmienok na to, aby mohlo ich byť víno označené ako akostné. Okrem toho, že hrozno, z ktorého je víno vyrobené, musí pochádzať z určitej oblasti a musí spĺňať určité kvalitatívne kritériá, tak vinár zároveň nesmie prekročiť maximálne povolený hektárový výnos - tak aby sa zachovala kvalita hrozna.
Pri akostnom víne takisto musí byť takisto aj cukornatosť daného hrozna vyššia ako 16° NM. Skratka ° NM je jednotka cukornatosti hrozna, ktorá sa počíta ako pomer počtu kilogramov cukru na 100 litrov muštu.
Akostné víno alebo stolové víno - aký je rozdiel?
Stolové vína by sme mohli vo všeobecnosti označiť za menej kvalitné, ako sú akostné vína. Stolové víno sa vyrába z hrozna, ktoré má nižšiu cukornatosť, ako to, ktoré sa využíva na výrobu akostného vína. Stolové víno zároveň nepodlieha takej regulácii ako akostné víno, a preto sa o ňom aj na etikete dočítate menej informácií.
Stolové víno nemusí byť automaticky horšie ako to akostné a pokojne vám môže chutiť aj viac ako nejaké iné kvalitnejšie víno. Na akomsi pomyselnom rebríčku kvality sú však stolové vína nižšie.
Akostné vína s prívlastkom - čo to presne znamená?
Akostné víno samo o sebe znamená, že máte v rukách kvalitnejšie víno. Akostné víno s prívlastkom je na rebríčku tejto kvality ešte o niečo vyššie. Prívlastkov, ktoré môže akostné víno mať, je hneď niekoľko.
Akostné víno s prívlastkom môže byť:
- Kabinetné víno,
- neskorý zber,
- výber z hrozna,
- bobuľový výber,
- hrozienkový výber,
- cibébový výber,
- ľadové víno,
- slamové víno.
Kvalitatívne je na rebríčku akostných vín s prívlastkom najnižšie práve kabinetné víno, no a za najkvalitnejšie akostné víno s prívlastkom sa zasa považujú sladké slamové vína. Ide o špeciálne vína, ktoré sa vyrábajú z vybraného vyzretého hrozna. Strapce hrozna, ktoré majú cukornatosť najmenej 27 °NM, sa sušia minimálne tri mesiace na slame. Toto víno je zvyčajne veľmi sladké a obľubujú ho predovšetkým dámy. No, samozrejme, zachutí aj mašrktnejším pánom.
Na to, aby malo akostné víno prívlastok, musí splniť prísne požiadavky
Výraz akostné víno s prívlastkom, a to, či ho vinár môže na svoje víno použiť, opäť reguluje prísny zákon. Výraz akostné víno s prívlastkom možno použiť len na vína s chráneným označením pôvodu, a to vtedy, ak:
- bolo hrozno použité na výrobu osvedčené kontrolným ústavom,
- víno nebolo nijako obohacované,
- víno nie je chemicky konzervované (výnimka platí pre oxid siričitý),
- bol najvyšší hektárový výnos 13 000 kilogramov na hektár,
- víno spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Výroba akostného vína alebo akostného vína s prívlastkom podlieha prísnej regulácii, a preto si môžete byť istí, že ak siahnete po takomto type vína, v rukách držíte kvalitu, ktorá vás určite nesklame. Nazrite aj do našej ponuky vín a vyberte si to, ktoré vás najviac osloví. Nájdete u nás kvalitné druhy bieleho, červeného, ružového aj šumivého vína.