3 najobľúbenejšie drinky z prosecca, ktorých prípravu zvládne úplne každý
3 najobľúbenejšie drinky z prosecca, ktorých prípravu zvládne úplne každý
Dni sa predlžujú a vonkajšie teploty čoraz viac stúpajú. Pomaly tak ubúda nielen vrstiev oblečenia, ktoré denne nosíme, ale nastal aj čas na posedenia na terasách, grilovačky a iné radovánky, na ktoré sa skvele hodia doma vyrobené koktaily.
Práve prosecco je veľmi vďačným typom alkoholu, z ktorého dokážete namiešať veľké množstvo zaujímavých a osviežujúcich drinkov. Vybrali sme pre vás tri najpopulárnejšie a najjednoduchšie recepty na drinky z lahodného, šumivého prosecca.
Santero Spritz
Mimoriadne osviežujúci a populárny drink z Talianska pred pár rokmi doslova zaplavil všetky slovenské terasy. Aj vy ste si tento letný drink obľúbili a radi by ste si ho pripravili aj doma? Nejde o nič náročné, potrebujete len kvalitné prosecco, likér na štýl aperolu a sódu.
Čo potrebujeme:
- 60 ml Santero Spritz
- 90 ml prosecca
- 30 ml sódy
- ľad
- plátok pomaranča
Ako na to:
Príprava tohto osviežujúceho letného drinku je mimoriadne jednoduchá a zaberie vám menej ako päť minút. Pripravte si veľký vínový pohár. Naplňte ho aspoň do polovice ľadom. Následne doň vlejte sódu, prosecco a ako úplne posledný likér Santero Spritz. Nalievajte ho krúživým pohybom tak, aby splynul so všetkými ostatnými ingredienciami a výsledný drink získal svoju kultovú oranžovú farbu. Vezmite lyžicu a všetko spolu ešte raz poriadne premiešajte. Na záver pohár ozdobte plátkom pomaranča a okamžite podávajte.
Hugo
Ďalší koktail z Talianska, ktorý veľmi rýchlo učaroval celému svetu. Základnými ingredienciami v osviežujúcom a voňavom drinku Hugo sú prosecco a bazový sirup. Jeho príprava nie je tiež nijako náročná, no zaručene poteší každú návštevu, ktorej ho ponúknete počas teplého jarného či letného večera.
Čo potrebujeme:
- ½ limetky
- 4 lístky mäty
- 2 dcl bazového sirupu
- 100 ml prosecca
- 75 ml sódy
- Ľad
Ako na to:
Limetku prekrojte na polovicu a vytlačte z nej šťavu. Vo vínovom pohári zľahka podrvte mätové lístky, aby sa z nich uvoľnila vôňa. Vlejte bazový sirup a šťavu z limetky a premiešajte. Do pohára pridajte prosecco, sódu a drvený ľad a všetko spolu premiešajte. Chute sa tak dokonale spoja a voňavý koktail je na svete.
Mimosa
Ľahký koktail, ktorý v sebe spája chuť kvalitného prosecca a čerstvej pomarančovej šťavy. Mimosa sa udomácnila najmä ako nápoj vhodný po prehýrenej noci, k nedeľnému leňošeniu po obede či na rôzne oslavy.
Čo potrebujeme:
- 100 ml prosecca
- 100 ml čerstvej pomarančovej šťavy alebo kvalitného džúsu
- ľad
Ako na to:
Pripravte si pohár na šampanské. Hneď v úvode doň vložte pár kociek ľadu a nechajte ho chladnúť. Keď už je pohár vychladený a ľad sa pomaličky roztápa, vylejte ho z pohára aj s prípadnou vodou. Do prázdneho a studeného pohára nalejte čerstvú šťavu z pomarančov alebo kvalitný pomarančový džús. Následne pridajte prosecco. V závere zľahka premiešajte a ihneď podávajte.
Výhodou mimosy je, že je možné s ňou akokoľvek epxerimentovať. Ak teda máte chuť, pokojne nahraďte tretinku prosecca vašou obľúbenou značkou vodky alebo iného alkoholu. Prípadne do pohára môžete skúsiť pridať aj rôzne ochutené ovocné sirupy. Je to len na vás.